csoportjaink

Kispest - Tanext Akadémia

Add some more info about this item...

Egyesületünk trénerei 2017 decembere óta tartanak szociális cirkusz foglalkozásokat a Tanext Akadémia Szakképző iskola diákjainak. Óráinkat heti kétszer két órában tartjuk, amire az iskola bármely diákját szívesen látjuk, de kiemelt figyelmet kapnak az iskola artistaképzésre járó diákjai.

A Tanext Akadémia nem akármilyen iskola, hanem egy befogadó iskola, aminek kiemelt célja a korai iskola elhagyás elleni fellépés. Ennek érdekében az intézmény működése diákközpontú, pedagógiai módszere a diákok belső motivációjának felkeltésére épít. Ez a szellemiség kiválóan illeszkedik a mi szociális cirkuszi munkánkba, így Rivelis William Tahinasoa akrobatika tanár és Szabó Márton zsonglőroktató vezetésével a 2017-18 as tanévben meg is kezdődött a közös munka, és a sok szaltó, feldobott labda és daboló nem is maradt nyom nélkül. A 2018-19-es tanévben töretlen lelkesedéssel, de immár Rivelis helyett Nyári Nagy Ibolya és Gaia Santuccio vezetésével folytatjuk a munkát.

De foglalkozásaink nem csak az akrobatika és a zsonglőrködés elsajátítására irányul, hanem a kreativitás, az önkép és testkép fejlesztése szerepel legfontosabb célkitűzéseink között.

Résztvevőink közül ráadásul volt, aki Magyar Zsonglőr Egyesület egy nemzetközi ifjúsági csere programján is részt vett a Kanári Szigeteken 2018 októberében.

Csepel - Kompánia Alapítvány

Add some more info about this item...

2018 februárjában meghívtak minket zsonglőr foglalkozásokat tartani a Kompánia Alapítványhoz Csepelre, rögtön két helyre, a Dominó Tanodába és az Alter Ifjúsági Klubba. A Tanodában a tanulás segítése az elsődleges cél erre elhivatott környékbeli 10-16 éves gyerekek számára, az Alterben pedig a hangsúly azon van, hogy a helyi fiatalok bármikor betérhessenek ide és szabadidejüket konstruktívan tölthessék. A két hely kiválóan kiegészíti egymást, mi pedig mindkét működési módhoz tudtunk kapcsolódni.

A Tanodában a tavalyi iskolaévben kéthetente tartottunk foglalkozásokat, most szeptembertől hetente járunk, hogy egy folyamatos építkezésbe tudjunk kezdeni a fiatalok figyelmének felkeltése majd a fejlesztése terén, sok játékkal, sok kreatív feladattal és persze sok zsonglőrködéssel.

Az Alter működéséhez ezzel szemben egy sokkal kötetlenebb jelenlét illik. Ide kéthetente járunk és itt a zsonglőrködés „csak” egy menőség, amire az oda járó nyughatatlan, mindent kipróbáló, kritizáló, kiváncsiskodó, kiélvező kamasz fiatalokat tanítjuk. És ahogy lassan egyre komolyabb trükkökre képesek, az életük számos iskolai kudarcélményével ellentétbe álló sikeres tanulási élményekre tesznek szert. Látványosan, mégis szinte észrevétlenül.

http://kompania.hu

Budapest, Vörösmarty utca - MUS-E

Add some more info about this item...

A Magyar Zsonglőr Egyesület 2017. szeptemberétől vesz részt a MUS-E Magyarország (Musique-Europe) multikulturális művészeti program az iskolákban programjában.   

A program célja az elfogadásra, az önképviseletre, együttélésre, együttműködésre való nevelés a művészetek segítségével. Az általános iskolákba iskolai tanrendbe beillesztve kerülnek be a különböző művészeti órák.

Szociális cirkusz oktatónk a budapesti Vörösmarty Általános Iskola 1. osztályosaival kezdte a foglalkozásokat, és a törekvés az, hogy 4 éven keresztül tudja kísérni a gyerekeket. 

Az iskola Budapesten a 6. kerületben befogadó intézményként működik. Olyan gyerekek kerülnek az osztályokba, akik hátrányokkal küzdenek társaikhoz képest. A cirkuszos osztályunkban 7 idegen ajkú (spanyol, kínai, ukrán, mongol, szír) valamint tanulási, mentális és viselkedési zavarokkal küzdő gyerekek vannak egy közösségben.

Az órákon a cirkusz oktató mellett a pedagógus is jelen van a foglalkozáson. Tematikában egyéves tanmenet szintjén gondolkodunk a pedagógussal együttműködve. 

Az órák jelentősége abban áll, hogy a gyerekek hetente kapnak egy olyan foglalkozást, ami egy másik szemszöget mutat be a világból vagy másik szemszögbe tudja helyezni a tanulási folyamatokat.

Pesterzsébet - Kaj Zhas Cirkusz

Add some more info about this item...

Pesterzsébeten 2014 óta tartunk heti cirkuszfoglalkozásokat a Pince Ifjúsági Klubban. Az ide járó fiatalok először lassan, fokozatosan jöttek bele mind a zsonglőrködésbe, mind azokba a formákba, amiket a foglalkozások során alkalmazunk. Lassan, a labdadobálás és a diabolóhajtás megtanulásával együtt rázódtak bele, hogy sikerüljön körbe állnunk és közös játékokba kezdenünk, együttműködnünk és egymásra figyelnünk, illetve hogy a foglalkozásra pontosan megérkezzenek és aktívan, lelkesen részt is vegyenek. Mostanra már természetes, hogy ha szerda van, akkor délután négyre megérkeznek a fiatal zsonglőrök, elkezdjük a foglalkozást, sokat játszunk, gyakorlunk és az óra végén fel is lépünk egymás előtt, megnézzük, megtapsoljuk egymás tudását, ötleteit. Az így kialakuló koreográfiákból pedig időről időre olyan előadásokat építünk, amiket különböző cirkuszi és civil rendezvényeken is bemutatunk.

 

Ezen kívül a programunkat időről időre színesítjük különböző külső programokkal. Ezek közül kiemelendőek külföldi ifjúsági csere programjaink, amelyek keretében alkalmunk volt fiataljainkat egy-egy hétre Franciaországba, Spanyolországba, Olaszországba, Szlovéniába vinni, amik életre szóló élmények voltak a fiatalok számára. Ezen kívül büszkeségünknek tekintjük a Trafó Kortárs Művészetek házával zajló együttműködésünket, aminek keretében az ide látogató profi újcirkuszi fellépők időről időre workshopokat tartanak a fiataljainknak, illetve az előadásaikat is megnézheti pesterzsébeti csapatunk.

Ezeket a kapcsolódó eseményeket azért tartjuk pedagógiailag különösen fontosnak, mert a zsonglőrtanítás során nem egy technikai tudás átadására törekszünk elsősorban, hanem arra, hogy a cirkusz által egy kaput nyissunk a világra. És ezen a kapun keresztül fedezhetnek fel a fiatalok rengeteg építő élményt és tudást.

Vannak olyan tagjaink, akik 2014 óta, tehát már 6 éve folyamatosan járnak a csoportunkba, és így a cirkusz már az identitásuk részévé vállt. Ők nem csak nagyon jó zsonglőrökké fejlődtek az évek alatt, de ifi oktatókká, a foglalkozást vezetők segítőivé váltak, nem csak Pesterzsébeten, de más csoportjainkban is.

A Pince klubba betérő új kiskamasz generáció pedig, aki látja a nagyobbak trükkjeit és sikereit, már természetesnek veszi, hogy eljöjjön és aktívan együttműködjön a foglalkozásokon, beálljon a körbe és részt vegyen a játékokban és a gyakorlásban. És máris minden feltétel adott, hogy újra létrejöjjön az a tanulási élmény, hogy a befektetett erőfeszítés meghozza a vágyott sikert, ahogy egyre szebben röpülnek azok a labdák, diabolók, és buzogányok.

 

2017-ben ennek megfeelően a fiatalok között egy generációváltás zajlott, így két külön korcsoport különböző igényeire kellett egyszerre választ adnunk. Azoknak a gyerekeknek, akik immár három éve voltak velünk hétről-hétre, lassan már a felnőtt élet színpadán kell helytállniuk, illetve ifjúsági segítő szerepben kezdtek el részt venni a munkánkban. Velük ez az év az eddigiek értékeléséről és a lezárásról szólt, valamint a szerepük megújításáról, az ifjúsági segítő, társoktató szerep megtanulásáról.

Emellett számos fiatal csatlakozott a foglalkozásokhoz, akik közül 2017-8-ra kialakult egy új közösség, a Kaj Zhas cirkusz új generációja, akik egyre rendszeresebben járnak, és egyre elkötelezettebbek a cirkuszi tevékenységek iránt. Velük zajlik most hétről hétre a munka 2020-ban is.

 

Pesterzsébeti tevékenységeinket a MOL Gyermekgyógyító programja támogatja.

Korábbi csoportjaink

Add some info about this item

Sajókaza, Alsózsolca

Add some info about this item

​Etnocirkusznak keresztelt projektünk a Borsod megyei Sajókazán és Alsózsolcán a helyi alapítványi iskola a dr. Ámbédkar Gimnáziummal együttműködésben valósulhatott meg. Ez egy úgy nevezett második esély gimnázium, ami a közoktatásból kihullott helyi fiatalokat viszi el az érettségiig. Diákjaik halmozottan hátrányos helyzetű hátérrel rendelkeznek, legtöbbjük roma származású, a település határában álló cigánytelepen, rossz körülmények között lakik, szüleik körében általános a munkanélküliség és az iskolázatlanság.

Kezdetek

Először 2013 márciusában voltunk náluk, először csak egy kötetlen játék erejéig látogattuk meg a dr. Ambékár iskolákat, hogy megismerjük a diákokat és ők is megismerhessenek minket és a cirkuszi műfajokat is, illetve hogy előkészítsük a további munkát.

Ezután következett egy egész hetes cirkusztábor, ami az Európai Únió Grudtvig programjának keretében megvalósult Social Educircation projekt részeként jött létre. A projekt egy nemzetközi együttműködésen alapult, és ennek köszönhetően öt ország partnerszervezeteitől érkezett összesen nyolc szociális cirkusszal foglalkozó szakember, akikkel kiegészült Magyar Zsonglőr Egyesület csapata, ami hat cirkuszos és öt zenészből állt. 

Ez a 19 fős, sokszínű csapat amelyik 8 nemzet és etnikum tagjait egyesítette (ezért lett az elnevezése a programnak etnocirkusz) az iskola 16 diákjának tartott tábort Sajókazán. Ők az alsózsolcai vagy a sajókazai dr. Ambédkár iskola diákjai voltak.

Kezdetben rendívül nehéz volt bevonni a fiatalokat a gyakorlásba vagy a játékba, motiválatlanok voltak és passzívak. Az első napokban fokozatosan mégis megtört a jég a nagy nemzetközi csapat vidámságának hatására, lassan felbátorodtak a diákok a közös munkára és egyre jobban bevonódtak a közös gyakorlásokba. A sok gyakorlás és a sok közös szabadidős program végül összekovácsolta a társaságot, és a hét végére egy szép előadás is összeállt a közös munka gyümölcseként. Ezt elő is adtuk a közeli Rakaca falujában, majd az utolsó nap helyben Sajókazán is. Az előadás sikeres volt aratott és rendkívül jó visszajelzéseket kaptunk utána a diákjainktól az egész hétre vonatkozólag. Senki sem gondolta, a diákok sem és mi, vezetők sem, hogy ilyen változás fog lezajlani egy hét alatt, így felbátorodnak diákok, és mindenki ki mer állni közülük a színpadra megmutatni tudását.

A cirkusz rendszeressé válik

A folytatás ezután a Norvég Alap támogatásának segítségével valósult meg, melynek keretében 2013-14 ősztől tavaszig minden hónapban elmentünk egy napra Sajókazára és Alsózsolcára cirkuszfoglalkozásokat tartani. Ezeket valamikor gyakorlásra, valamikor előadás készítésre használtuk, és előadásokat is tartottunk

Borsodnádasdon, Sajókazán, Alsózsolcán és  Kazincbarcikán, illetve Budapesten a Magyar Zsonglőrtalálkozón. Az projektnek ebben a szakaszában jó volt látni a folyamatos munka során a változást a fiatalok attitűdjeiben. Egyre összeszedettebbek, motiváltabbak lettek, egyre magabiztosabbak a tudásukban. Volt, aki nem jött többet, különböző okok miatt, de sokan megmaradtak a korábbi csoportból és jó volt nézni, ahogy nem csak tanították, de bátorították, ösztönözték is az újakat a zsonglőrködésre.

2014-15-ös tanévben is folytatódott a közös munkánk (ismét a Norvég Alap jóvoltából), úgy hogy pár havonta hosszabb cirkusztáborokat tartottunk a iskola már jól összeszokott cirkuszcsapatának. Nyáron a csapatból négyen egy ifjúsági csereprogramon is részt vettek velünk Olaszországban, ami szintén felejthetetlen élmény volt.

Aztán a 2015-16-os tanévben a Trafó House-al együttműködésben Budapesten láttuk viszont a csapatot több alkalommal is, amikor a Trafó nemzetközi újcirkuszi sztárjai tartottak nekik foglalkozásokat, illetve együtt megnéztük ezeket a profi előadásokat is.

Az (eddigi!) utolsó cirkusztábor pedig 2016 februárjában volt, és nagyon reméljük, hogy hamarosan folytatni tudjuk a közös munkát.

Hős utca

Add some info about this item

A Kontúr Egyesület Kőbányán a Hős utcában és környékén foglalkozik társadalmi integrációs programokkal. Elhivatottságukat, szakmai munkájukat mindig nagyon tiszteltük, így amikor 2015-ben felkértek minket, hogy tartsunk zsonglőrfoglalkozásokat a Hős utcai gyereknek, nagyon örültünk a lehetőségnek. Először alkalmi, illetve havi rendszerességgel, a házak közötti füves részen kezdtük a gyerekekkel a zsonglőrködést, de mivel kezdeti próbálkozásainkat siker koronázta, később heti rendszerességgel foglalkoztunk a gyerekkel a közeli Wesley János Általános Iskola tornatermében 2017-ig.

A résztvevő mélyszegénységben élő gyermekekben sajnos sok az agresszió, érzelmeiket nehezen szabályozzák, koncentrációs nehézségekkel küzdenek. A játékok és a zsonglőrködés útján próbáltuk rávezetni őket arra, hogy megtapasztalják a kitartó gyakorlás és az együttműködés örömét és eredményeit. Ahogy fejődtek a zsonglőreszközök terén, úgy szembesülnek azzal, hogy meg tudnak tanulni új dolgokat és lehetnek céljaik, ezek eléréséhez pedig együttműködés és befektettett energia kell. Nagyon fontos leckéi ezek az életnek, amiket ha játékos formában, védett környezetben magukévá tesznek a gyerekek, az személyiségükben utána már velük marad.

Szabó Márton

H - 52

Add some info about this item

A Ferencvárosi Önkormányzat által támogatott és felkérésének köszönhetően a H-52 név alatt működő Ifjúsági és Közösségi tér helyszínén 2015 szeptemberétől 2017 februárjáig tartottunk zsonglőr foglalkozásokat. A közösségi iroda hiánypótló a kerület életében, amely iskolán kívüli foglalkozásokkal várja az ott élő fiatalokat.

Tapasztalataink alapján a foglalkozásainkon résztvevő gyerekeknek leginkább figyelem és a koncentrációs képesség megerősítésére van szükségük. A cirkuszi technikák gyakorlása jó eszköz volt arra is, hogy mozgékonyságukat is kielégítsük.

Pszichocirkusz

Add some info about this item

Egy kisebb korszak zárult le a magyar szociális cirkusz életében, amikor 2018 tavaszán 5 év többé-kevésbé folyamatos munka után véget ért a Pszichocirkusznak keresztelt foglalkozássorozatunk, amit a Heim Pál Gyermekkórház Gyermek és Serdülő Pszichiátriai Osztályán tartottunk minden kedden. Ezeken az alkalmakon az osztályon hosszabb rövidebb időt töltő gyerekek és kamaszok ismerkedhettek meg a zsonglőrködéssel és a cirkusz világával. Célunk egyrészt a pszichiátriai gondokkal küzdő gyermekek számára értékes, fejlesztő, megerősítő élmények nyújtása volt, valamint, hogy a kórházi tartózkodásukba vidámságot, közös játékot vigyünk. Ezen kívül a kórház pszichológusaival való együttműködésünk révén, a diagnosztikai folyamathoz is hozzá tudott járulni bizonyos esetekben a csoportfoglalkozásokon tapasztaltak megosztása.

2015-ben aztán elkezdtünk a korábban az osztályon megismert gyerekeknek ambuláns csoportokat is csinálni, és először egy egész hetes nyári cirkusztábort tartottunk.
2015-2016 őszi-téli hónapjaiban pedig egy 20 alkalmas visszajáró, fix csoportot indítottunk azoknak a kamaszoknak, akik korábban részt vettek a foglalkozásokon, így velük egy hosszú távú csoportfolyamatot tudtunk felépíteni.

 

A munkánk szakmai minőségét és folytonosságát segítette, hogy az egyesület egyik szociális cirkuszi oktatója Csűrös Dóra, ezen a Pszichiátriai osztályon dolgozik pszichológusként, így az itt folytatott tevékenységünket szakmailag ő vezette, és eredményeinket a kórház felé ő közvetítette. A felgyülemlett tapasztalatokat Dóra egy szakmai cikkben foglalta össze, ami meg is jelent 2015-ben az Arteterapia elnevezésű nemzetközi szakmai folyóiratban angol nyelven. (Digitális változata ezen a linken érhető el: http://revistas.ucm.es/index.php/ARTE/article/view/51696/47939)

 

2013 és 2018 között megannyi foglalkozás, megannyi feldobott labda és diaboló közepette megszámlálhatatlan sok élményen mentünk keresztül a gyerekekkel együtt. A csoportok nem voltak mindig könnyűek, sokféle korosztályból, sokféle problémával küzdő gyermekek alkottak sokszor nem konfliktusmentes közösségeket, ami sok mindenre megtanított minket, fogalkozásvezetőket is a váratlan helyzetekről és a meglepő fordulatokról. Mi megpróbáltuk abban a cinkos közösségben egyesíteni a résztvevő gyerekeket, hogy itt mindenki egy kicsit fura, de ez most egy cirkuszcsoport, és senki nem várja el, hogy ne legyél az. A cirkusz világa, a pár perc alatt rögtönzött cirkuszi előadások spontán kavalkádja, és a zsonglőrködés gyermeki öröme pedig nagyon jó alapot tudott nyújtani ehhez az élményhez: itt nyugodtan elfogadhatod saját és a társaid furcsaságát is. Sőt, inkább a minél furább, annál jobb elve működik.

 

Szabó Márton

Fóti menekült tábor

Add some info about this item

2017 március és 2018 júniusa között a fóti befogadó állomáson tartottunk hetente cirkuszfoglalkozásokat fiatal korú menedékkérőknek a Menedék Egyesülettel együttműködésben. Fontosnak tartjuk, hogy ezek a nagyon nehéz helyzetben lévő fiatalok ne csak a túléléshez szükséges minimumot kapják meg hazánkba érve, hanem élményeket is. Sokan mire eljutottak Fótra, nagyon viszontagságos úton voltak túl és előfordult, hogy már sok rossz élményük volt Magyarországgal és Európával kapcsolatban. A fóti befogadóállomás biztonságába, nyugalmába mi vidámságot, a cirkusz élményét kívántuk bevinni, ami színesítette ott töltött napjaikat. Úgy gondoltuk, hogy kell valami, ami kiszakít a háború emlékeiből, és az itteni gyökértelenség és idegenség érzéséből. És erre nagyon is alkalmas a cirkusz és a játék, ami kívül áll ennek a sokszor igazságtalan és kegyetlen  világnak a törvényein. Mert a cirkusz nem ismer határokat, nemzetiségeket és bőrszínt, ugyanúgy, ahogy a szolidaritás sem.

Szabó Márton

Please reload

 
 
 
 
 

© 2017  Magyar Zsonglőr Egyesület. Minden jog fenntartva.