top of page

CIRCE - Educircation

Nemzetközi hálózataink közül legjelentősebb az európailag elismert és számon tartott Educircation együttműködés, mely 7 országot köt össze a Magyar Zsonglőr Egyesület vezetése alatt.

Oktatóinknak életre szóló fejlődési lehetőséget, és intenzív élményt adnak a hálózat által szervezett képzések. Története még 2008-ra nyúlik vissza, amikor spanyol és német barátainkkal hoztunk létre egy partnerséget és Zsonglőrtalálkozóink workshopjain tanultunk egymástól. Ez az egyszerűnek indult együttműködés fejlődött ki annyira, hogy mára európai szintű hálózattá alakult.

A képzések fókusza elsősorban a szociális cirkusz, vagyis hátrányos helyzetű csoportokkal való cirkuszi munka formáit kutatjuk a képzések során. Foglalkozunk börtönben fogvatartottakkal, szegregált roma fiatalokkal, testi fogyatékos gyermekekkel, menekültekkel, bevándorolókkal, és nemzetiségi, kisebbségi csoportokkal.

Élő kérdésként marad előttünk – és szerencsére mi hosszú és lelkes választ tudunk adni ezekre a kérdésekre: Mit adhat a cirkusz a börtönben fogvatartottak számára? Hogyan segíthet a testi fogyatékos gyermekeknek cirkuszi foglalkozás? Mit változtat a szegregált környezetben élő roma fiatalok megítélésben, ha ők állnak ki a nézők elé cirkuszi műsorral vagy éppen menekültek mesélnek önmagukról egy cirkuszi előadás formájában?
Ez az immár több mint 30 megvalósult nemzetközi képzés természetesen a hazai működésünkre is nagy hatással van. Látjuk, hogy munkánk hatalmas eredményeket hoz mind a foglalkoztatott csoportok, mind az oktatók körében, akik tapasztalata és tudása nő ezáltal.

A hálózat eredményei és képzéseinek dokumentációja elérhető a pojekt honlapján.

 

A hálózat partnerei: Circus in Beweging (BE), Cirqueon (CZ), Kids in Action (GR), Associacio Valenciana de Circ (E), Cabuwazi (G), Invisible Circus (UK), Magyar Zsonglőr Egyesület (H).​

2000px-Erasmus+_Logo.svg.png
bottom of page