top of page
alkotóhely

Az Egyesület alkotó és művészeti találkozó helye a 2016-ban nyílt új otthonunk, az INspirál Cirkuszközpont.  

Az Inspirál Cirkuszközpont egyedülálló Magyarországon, hiszen egyszerre biztosít helyszínt a cirkuszi műfaj szerteágazó tevékenységeihez. A cirkusz, művészetként való megnyilvánulása mellett, az elmúlt évtizedekben a szociális munka és a gyógypedagógia eszközévé vált, az informális oktatás és a szabadidős sport eleme is lett.

Az újcirkusz szemlélete hatja át az Inspirál Cirkuszközpont küldetését és mindennapjait, a nagyközönség és a szakma számára is nyitott programjait, kurzusait.

Egy nyitott, közösségi tér a cirkusz- és a mozgásművészet szerelmeseinek.

alkotóhely

Az Inspirál Cirkuszközpont alkotótér cirkuszművészeknek, kortárs cirkuszi és mozgásművészeti előadóknak. Az Inspirál kiemelkedő művészeti jelentősége, hogy

helyet biztosít a hazai független cirkuszi előadóművészeknek és társulatoknak az alkotásra, fejlődésre, edzésre, gyakorlásra. Állandó próbahelyet jelent 9 társulat számára és az évek során több mint ezer próbaórát biztosított alkalmi jelleggel itt próbáló művészeknek, művészeti projekteknek. 

 

A társulatoknak jelentős támogatást jelent, hogy külön teremben, 8 méteres belmagasságú térben, ideális körülmények között tudnak próbálni, lehetőségük van eszközeiket, jelmezeiket raktározni.


A 2016-2020 évek során 9 állandó társulat 27 előadása készült itt, valamint közel 25

külsős társulat próbái zajlottak. Az itt készült előadások a Trafó Kortárs Művészetek

házában, hazai és külföldi fesztiválokon kerülnek bemutatásra, sikeres külföldi turnék produkciói.

residency programok

Külföldi artistákat és társulatokat látunk vendégül 1-3 hetes intenzív alkotófolyamatra az úgynevezett ’residency’ programok keretében. A nemzetközi kapcsolatainknak köszönhető és egyben építi is azokat
ez a fajta együttműködés. Ugyanakkor a hazai artisták fejlődésére is kiemelkedő hatásúak a nemzetközi hírességek, vagy éppen feltörekvő fiatalok nálunk zajló alkotófolyamatai. A residency program fontos formája Európában a művészek támogatásának. Így támogatja az Inspirál nemzetközi szinten is a cirkuszművészetet.  
Konkrét projektek és társulatok fogadásán túl nemzetközi összművészeti alkotások létrehozását és közös alkotófolyamatokat is támogatunk az otthonos és intim alkotótér biztosításával. A 2016-2020 közötti időszakban 6 társulat számára biztosítottunk ingyenes próbahelyet az alkotófolyamathoz.

Eddig külföldi rezidensként nálunk járt: Gaia Santuccio (IT); Ana Jordao (ES) és Jeanine Ebnöther Trött (CH), Nemanja Jovanovic (SRB), Sara Sandqvist és Nicolas Forge (FR) és a Taigi Cirkas, Konstantin Kosovec, Elena Nechiporenko (LT) és a Choking Feathers Társulat. 

Magyar rezidensként nálunk járt a Firebirds, Great Stories of Budapest, Kreatív Kráter Kör, a Lava Fire, állandó rezidensünk a Rollmeknot, a SimorÁg tánCirkusz és a The Flock project.

residency

Kreatív rendezvények kreatív embereknek! Számos olyan eseményt rendezünk, ahol a cirkuszi szektor résztvevői: előadóművészek, rendezők, a néző(!), tanulók, zenészek, látványtervező, oktatók, animátorok, elméleti szakemberek, kritikusok, és kapcsolódó művészeti ágak amatőr vagy hivatásos képviselői találkozhatnak, együtt gondolkodhatnak, vitázhatnak, kifejthetik
véleményüket, bemutathatják alkotásaikat. 

 

Néhány példa a szakmai rendezvényekre:


▫ Open stage: lehetőség friss vagy készülő cirkuszi  számok, ötletek tesztelésére.

▫ Scratch night: hosszabb előadások egészének, vagy részleteinek bemutatója, melyet elemzésük követ, visszajelzés a

szakmai közönség részéről.

▫ Convention: 2-3 napos non-stop gathering, ahol a résztvevők együtt gyakorolnak, tanulnak egymástól, trükköket mutat-
nak be, közösséget formálnak.

Nemzetközi projektek keretében a legtöbb európai ország művészei, szakmai képviselői megfordultak már nálunk 3-6 napos közös művé-
szeti munka alkalmával. 

Számos fórum, találkozók, konferencia kezdeményezője és lebonyolítója az Inspirál Cirkuszközpont. Ilyenek például az open stage, Scratch night, zsonglőrtalálkozó, a Cirkeuropa projekt és több találkozó került megrendezésre.

szakmai
rendezvények

144876730_3740783612669596_3315197170353
szakmai rendezvények
művészeti projektek

művészeti együttműködések

3a.jpg

A Circostrada hálózat jelentős cirkuszi és utcaszínházi hálózat a szektor promóterei között. A hálózat tagjai egymás segítik információ-megosztással, közös projekterekkel, együttműködéssel.

A korábbi sikeres Circonnection szakoktatási projekt újabb fordulója kezdődött a 2012-es évben. A korábban teljes cirkuszi szakmát lefedő oktatási spektrumot ebben a szakaszban kifejezetten az utcaszínházzal kapcsolatos szakképzésre szűkítettük...

big-top_2852985b-800x445_edited_edited_e

A Bethlen Színház és az Inspirál Cirkuszközpont az újcirkusz színházi formáinak megjelenítésén dolgozik együtt. Céljuk az, hogy lehetőséget biztosítsanak pályakezdő cirkuszi előadók számára, hogy próbáljanak, majd előadásukat bemutathassák a közönségnek kamaraszínházi előadások keretében.

A Mixdoor – New Forms In Mixdoor Performing Arts Practices 2014-ben az Európai Bizottság Kreatív Európa programja által egyetlen magyar kezdeményezésként támogatásra ítélt, kétéves művészeti projekt...

5.jpg

Ez a nagyformátumú nemzetközi projekt 2010. két kulturális fővárosa között teremtett kapcsolatot a cirkuszművészet eseményei által. Vagyis a zsonglőrön túl, itt a teljes cirkusz és utcaművészet teret kapott...

bottom of page