top of page

Cirkollektív
Veszprém-Balaton 2023 EKF

 • Instagram
 • Facebook
 • YouTube
 • TikTok

A Veszprém- Balaton Kulturális Főváros program keretében megvalósuló ’Közösségi Cirkusz’ program a 2021-2023 éveken átívelő projekt. A cirkuszművészet különleges formáit teszük elérhetővé a veszprémiek, a régió és kifejezetten a Jutasi úti lakótelepen lakók számára. A programok legtöbbje aktív részvételre ad lehetőséget, megtanulhatóak zsonglőr fogások, akrobatikus és egyensúly mutatványok. Akik ki mernek lépni a komfortzónájukból, azok számára egy izgalmas cirkuszi élmény tárul fel, és a tartózkodóbbak számára cirkuszi produkciókat mutatunk be. A személyesen látogatható programok mellett online formában is hírt adunk a cirkuszi világról. A Magyar Zsonglőr Egyesület által immár 20 éve használt cirkuszpedagógia, mint sokszínű módszer kerül bemutatásra és átadásra azon szakemberek számára, akik ezt szívesen integrálják munkájukba.

A program részeként:

… a közösségi akciókat, programokat szervezünk, melyek nyitottak minden érdeklődő számára

… közös nyelvet és közös témát teremtünk a cirkusz által

… olyan eseményeket szervezünk, melynek nem csak nézői, hanem formálóivá válnak a város és a régió lakói. Pl. közös nagy megmozdulás a nyitó rendezvény alkalmából, közös rekordkísérlet a nyár során

… ingyenes szakmai képzésekkel átadjuk a cirkuszpedagógia alapjait helyi szakembereknek, akik napi munkájukba tudják integrálni ezeket a kreatív módszereket

… a cirkuszpedagógiai tudással új tevékenységeket és profil alakulhat ki a szektorban.

A Projektről

aktuális

Aktuális

Cirkuszpedagógia és lehetőségek- online beszélgetés

A Cirkollektív programsorozat utolsó on-line eseménye a cirkuszpedagógia különböző részterületeibe nyújt betekintést 3 előadó részvételével, 3 prezentáció mentén. Mint ilyen, több irányba is ad kiindulási pontot és referenciákat, ha a hallgató később szeretne elmélyülni azokban.

A webinárium programja:
- Ónodi Eszter-Differenciált oktatás
- Ónodi Bence- Testtartás mint a zsonglőrködés alapja
- Kelecsényi Csenge- ötletek: zsonglőrködés hétköznapi tárgyakkal

Regisztrációs link:
https://forms.gle/fzuZ1VZM5cwNYcRCA 

Cirkollektív a 'Fenntartható művészetek napján'

16.00-19.00 POI-készítő workshop
Csodálod a tűzzsonglőröket és kipróbálnád a poi forgatását, pörgetését? Most amellett, hogy a CirKollektív oktatók segítségével kötetlenül, kedved szerint kipróbálhatod, még az eszköz elkészítésében is segítünk neked. Így a megtanult fogásokat hazaviheted magaddal.

 • Instagram
 • Facebook
 • YouTube
 • TikTok
2023 

A TOGETHER! VESZPRÉMBEN   - Ez egy cirkuszi meghívás!

4 rendhagyó és formabontó cirkuszi performansz kerül bemutatásra Veszprém utcáin. 4 köztéri előadás, 4 napon, 4 különböző helyszínen 2023. szeptember 17-23 között. 

2023. szeptember 17. vasárnap 17:00 belváros 

2023. szeptember 20. szerda 19:00 Óváros tér – Foton Mozi közötti rendhagyó cirkuszi városnézés artistákkal, a Foton felfedezése, faltánccal a várfalon, a Függőkertben 

2023. szeptember 22. péntek 18:30 Jutasi Piknik keretében esti kiemelt produkció a ’Circus Live Museum’ 

2023. szeptember 23. szombat  19:00 The final show – a kiemelt nagy finálé a közönség részvételével Veszprém belvárosában

Rólam szól cirkuszi tábor- Nyári Élmény Mindenkinek!

Itt az ideje, hogy elhidd magadról, te is tudsz cirkuszolni! Miért? Mert megtanítjuk!

Gyere és csatlakozz hozzánk a legizgalmasabb nyári cirkusztáborban, ami ráadásul INGYENES! Élj a lehetőséggel, kóstolj bele a cirkuszi mutatványok világába!

Itt megtanulhatsz zsonglőrködni (kendő, poi, diaboló, virágbot), improvizációs és drámajáték gyakorlatokon vehetsz részt, a partnerakrobatika egyes elemeit sajátíthatod el és belekóstolhatsz a légi akrobatikába is, szóval mind a földön, mind a levegőben cirkuszolsz majd! Forgószínpadszerűen tartjuk az 50 perces foglalkozásokat 10 perces szünetekkel. Szuper tanárok, tematikusan felépített program, igazi sikerélmények várnak rád!

CirQular- köztéri digitális előadás a Jutasin

Kövesd a jeleket és fedezd fel újra a Jutasi köztereit!

A produkció egy digitális cirkuszi előadás, amit úgy tudsz megnézni, ha a lakótelepen sétálva leolvasod a különböző helyszíneken található QR kódokat és a telefonod segítségével körbenézve különös, furcsa és bravúros cirkuszi jelenetekben találhatod magadat. A kiterjesztett valóság élményt a 360°-os videók nyújtják és az, hogy ugyan abból a nézőpontból látod, ahonnan mi is rögzítettük. Keresd a kör alakú jeleket és a QR kódokat!

Fotelprogramok- Home Circus

Látogass el a CirKollektív oldalaira és élvezd a cirkusz izgalmas világát a foteledből. Hagyd, hogy szórakoztassunk! Tanulj zsonglőrködni a youtube videóinkból, fejtsd meg a rejtvényeket, válaszolj a feladványokra, mutasd meg mit tudsz!

Folyamatosan frissülő tartalmak, kihívások:

20 órás cirkuszpedagógiai alapképzés

A képzés egy lehetőség, hogy cirkuszi alapokat sajátíts el és megismerkedj a cirkuszpedagógia eszközeivel. A képzést kifejezetten ajánljuk olyan oktatóknak, szakembereknek, akik a szabadidős- vagy oktatási szektorban dolgoznak, hiszen a játékok, feladatok többsége könnyen integrálható a munkájukba. A módszerek a művészeti nevelés terén is izgalmas távlatokat nyitnak.

Ónodi Bence
'labda'

Huszka Áron
'virágbot'

Nagy Krisztina
'poi'

 • Instagram
 • Facebook
 • YouTube
 • TikTok

vegyél részt

Vegyél részt!

miért jó?

Fényfeszivál_Oktató.JPG

Önkéntesség

A programjaink nyitottak az önkéntesek számára. Különleges élményt tudunk nyújtani a segíteni, bekapcsolódni vagyóknak: a szeptemberi Jutasi úti Piknik minden helyszínén szükség lesz a cirkuszi eszközök biztosítására, emellett az online aktivitások és a kommunikációnk is igényli a helyi ismerettel rendelkező lelkes közösség részvételét.  A tervezett nagy megmozdulások, felvonulások is az önkéntességen alapulnak. A Magyar Zsonglőr Egyesület saját rendezvényein és működésében, az Inspirál Cirkuszközpont létrehozásában és fenntartásában  való munkát többféle önkéntes alapú formában valósítjuk meg. Reméljük, hogy itt is tudjuk ezeket az értékeinket képviselni.

képzés_2500px_002.jpg

Innovatív eszköz

A közösségi cirkusz egy innovatív művészeti nevelési forma, amely komplex módon hat a résztvevőkre mind egyéni, mind közösségi szinten. A Magyar Zsonglőr Egyesület által használt módszer sokféle formában képes a művészeti élményt, mozgást, kikapcsolódást, szórakozást biztosítani, aktivizálni a közönséget. A cirkuszpedagógia gyűjtőneve fogja át azon módszerek összességét, amellyel széles korosztály, sokféle céllal létrehozott szabadidős vagy fejlesztő programjai összeállíthatóak.  Magyarországon a köztudatban még mindig kevéssé ismert, bár a Magyar Zsonglőr Egyesület - és más szervezetek, szakemberek - munkájának köszönhetően már 20 éve jelen van Magyarországon. Ezeket az általunk használt módszereket osztjuk meg és adjuk át ingyenes képzések keretében.

DSC_0064.JPG

Közösségi és aktív részvételi forma

A projekt által kisebb lakóhelyi és nagyobb városi szintű közösséget szólítunk meg és vonunk be olyan aktivitásokba, amellyel komfortzónájukból kilépve egy különleges élmény részeseivé válhatnak. Cél a a város és a régió lakosainak bevonása és megszólítása, a programunk által a kiemelésük, és ilyen formán számukra egy különleges közösségi élmény megteremtése.

A programjaink elsődleges fókusza az aktív részvétel elérése, a közönség kimozdítása a nézői szerepkörből. Aktív és kreatív formában vonjuk be a közönséget, akik így résztvevőkké válnak, formálói a programnak, túllépve a cirkuszban korábban megszokott nézői szerepen. 

DSC_0594.JPG

Kreatív-, művészeti forma

A cirkusz egyszerre művészet, mozgás és egy nagy adag varázslat. A cirkusz csodája mindenkit magával ragad, ezért alkalmas terep és forma a kreatív- és művészi megnyilvánulások előhívására. Képes magába fogadni és ötvözni a társműfajokat, ezáltal összművészeti jelleget ölteni vagy megnyilvánulni más művészeti ágak köntösébe öltöztetve, ezért mind a kulturális-, és a kreatív-ipar remek táptalajává válik.

képzés_2500px_037.jpg

Tudástranszfer és kapacitásbővítés a régióban

A cél a helyi oktatási-, szabadidős-, sport-, ifjúsági-, szociális- és egészségügyi szektor számára egy új módszer és szemlélet felajánlása, amelyet munkájukba, napi rutinjukba tudnak az igényeiknek megfelelően integrálni. Számos lehetőségek hordoz magában, amelyben megújulhatnak, másként kapcsolódhatnak egymáshoz a szervezetek, intézmények.

DSC_0780.JPG

Hosszútávú tervezés

A projekt hosszú távra tervez, célja nem egy izoláltan megvalósuló egyszeri projekt, hanem egy folyamat elindítása és generálása.

Miért jó?

programok

2022

2022. Április

-Tiéd a tér- Nyitott cirkuszi klub

Találkoztál velünk a Jutasi Pikniken? Kipróbáltad magad a cirkuszi helyszíneken? Szeretnéd folytatni? Itt a lehetőség!

Mostantól hetente jövünk hozzátok, biztosan te is megtalálod a számodra legszimpatikusabb cirkuszi tevékenységet! Részt vehetsz zsonglőr órákon, ahol elsajátíthatod a virágbot, poi, labda, tányér, kendő csínját-bínját, lesz partner akrobatika, egyensúlyozó gyakorlatok, kézenállás. Az eszközöket igény szerint persze lehet bővíteni, ugyanígy az előzőekben felsorolt tevékenységeket is.

2022. Május

-Minipiknik a Deák Ferenc Általános iskolában (május 15.)

Cirkuszi élményfoglalkozások 6-99 éves korig

Valami igazán különleges és izgalmas kalandra vágysz? Csodálod a cirkuszban az artistákat és a zsonglőröket? Most az alábbi foglalkozások keretében, játékos és szórakoztató formában, Te is részese lehetsz a cirkusz különleges világának!

Gyerek ügyességi helyszín - Zsonglőr játékok oktatása kezdőknek             

Gyermek akrobatika helyszín

Felnőtt zsonglőr helyszín 16+ éveseknek

Felnőtt akrobatika helyszín - partner akrobatika

2022. Július

Cirkuszpedagógiai 20 órás alapképzés (2022.07.07.-2022.07.08.)

15 gyakorlati- és 5 elméleti óra adja ki az alapképzést.
Gyakorlati szinten 5 zsonglőr eszköz alapjainak elsajátítása történik:labda, diaboló, virágbot, poi, zsonglőrtányèr.

Elméleti tudnivalók között ismertetésre kerül az európai tapasztalatok és szervezetek bemutatása, cirkuszpedagógiai módszer elemeinek és pedagógiai eszközeinek áttekintése, kreatív foglalkozások felépítésének háttere, a mini cirkuszi bemutatók, koreográfiák építése és jelentősége. A közösségi- szociális és szabadidős - és cirkuszi készségek oktatása és a foglalkozások lehetősége.

CirQular- köztéri digitális előadás a Jutasin

Kövesd a jeleket és fedezd fel újra a Jutasi köztereit!

A produkció egy digitális cirkuszi előadás, amit úgy tudsz megnézni, ha a lakótelepen sétálva leolvasod a különböző helyszíneken található QR kódokat és a telefonod segítségével körbenézve különös, furcsa és bravúros cirkuszi jelenetekben találhatod magadat. A kiterjesztett valóság élményt a 360°-os videók nyújtják és az, hogy ugyan abból a nézőpontból látod, ahonnan mi is rögzítettük. Keresd a kör alakú jeleket és a QR kódokat!

2022. Szeptember

Jutasi Olimpia

Tiéd a tér! - próbáld ki magad a cirkuszi helyszíneken, tanulj légi akrobatika figurákat, zsonglőr trükköket, kötéltáncolni, csatlakozz, amikor megépítjük a Jutasi emberhegyét!
Számos előadás és fellépő pedig azokat szórakoztatja, akik inkább nézőként szeretnének bekapcsolódni a programba.

 

2022. December

Veszprémi Advent

Minden szombaton zsonglőr játszóház

Eszközkészítő workshop 

Amiket elkészíthetsz:
- bohócorr
- virágbot
- labda
- poi
Helyszínünk a Kossuth utcai Adventi vásáron lesz, a kézműves igluban.

Fotelprogramok- Home Circus

Látogass el a CirKollektív oldalaira és élvezd a cirkusz izgalmas világát a foteledből. Hagyd, hogy szórakoztassunk! Tanulj zsonglőrködni a youtube videóinkból, fejtsd meg a rejtvényeket, válaszolj a feladványokra, mutasd meg mit tudsz!

Folyamatosan frissülő tartalmak, kihívások

2021

2021. június

- Szakmai nap, melynek során kipróbálhatják az eszközöket, esettanulmányokról hallhatnak és a rekreációs cirkusz alapjaiba avatjuk be a résztvevőket.

A 2023-as kulturális programsorozat keretében ingyenes lehetőséget biztosítunk szociális cirkuszi/ cirkuszpedagógia képzésre. Ezt a módszert kifejezetten ajánljuk  olyan szakembereknek, tanároknak, animátoroknak, szervezőknek, akik a szabadidős-, oktatási- vagy szociális szektorban dolgoznak, hiszen könnyen integrálható a munkájukba.

 

Az első interaktív szakmai nap időpontja:  2021.06.29. 14 óra

Helyszín: Agóra Veszprém Kulturális Központ 

Táborállás tér 1. 

(Kabóca Bábszínház terme)

2021. júniustól folyamatosan

- Online, digitális tartalmak küldése a szakmai közönség számára: tematikusan rendezett videóanyagok, filmek, írásos anyagok, tudományos cikkek, hírek és írányítás aktuálisan zajló webináriumokra, előadásokra.

2021. július

Szakemberképzés:

20 órás gyakorlati alapképzés a rekreációs cirkuszi módszerekről. Nyílt felhívás keretében (a korábbi kapcsolati listán és szakmai nap által) CV és motivációs levéllel lehet pályázni, melyben kifejtik, hogy milyen formában szeretnék hosszú távon beépíteni a munkájukba a cirkuszpedagógiát, miért érdekli őket, és milyen előzetes képzettséggel rendelkeznek. A képzés az EKF valamely helyszínén kerül megvalósításra.

-Interaktív konferencia és könyvbemutató:

A cirkuszpedagógia megközelítései és módszereinek gyakorlati kipróbálása adja ennek az izgalmas egész napos konferenciának a programját.

A Magyar Zsonglőr Egyesület kifejezetten a rekreációs, tehát a szabadidős-, közösségi programok, valamint szociális célú foglalkozás eszközeként használja a cirkuszpedagógiát, ezért ilyen jellegű foglalkozásokból adunk egy színes ízelítőt a nap során.

Kifejezetten gyakorlati workshopokkal készültünk! A programok egy része magyar-angol nyelven egyszerre zajlik.

A workshopok során betekintést nyújtunk az Erasmus+ program keretében zajló 3C - Circus Competencies, Catalog elnevezésű nemzetközi projektünk tevékenységeibe és megosztjuk, elérhetővé tesszük annak eredményeit.

3C- Circus, Competencies and Catalog projektről további infomáció a fb oldalon és a honlapon.
 

2021. Augusztus

-Cirkollektív kedd- Tűz+ Zsonglőr Klub:

Klubbozás, kötetlen együttlét, zsonglőrködés, slackline azoknak, akiknek van kedve velünk gyakorolni.

Egy találkozási pont, azoknak, akik már részt vettek korábbi programjainkon és azoknak is, akik most kapcsolódnak be újonnan. 

Nagy bőröndnyi eszközzel várunk titeket, hogy mindenféle zsonglőr tudományba belekóstolhassatok. Tanuljunk egymástól, gyakoroljunk együtt!

Amikor pedig leszáll az est, meggyújtjuk a tűzszsonglőr eszközeinket egy látványos dzsemmelésre!

2021. Szeptember

- Jutasi úti Piknik nyilvános nagy rendezvényen a közönség számára cirkuszi utcashowkat vonultattunk fel és interaktív helyszíneket, ahol ki lehetett próbálni számos akrobatikus és ügyességi eszközt. A képeket a linkre kattintva tudjátok megtekinteni.

2021. Október

-Szakemberképzés újra!

Szabadidős-, és szociális célú cirkuszpedagógia módszerét szeretnénk megismertetni széles körben a szociális-, egészségügyi- oktatási-, kulturális és sport szektor szakembereivel és a téma iránt érdeklődő civilekkel.

A képzésen szerzett tudás által a Veszprém régióban zajló közösségi cirkuszi projekt résztvevőinek, oktatóinak körét kívánjuk bővíteni a kapcsolódó szervezetek, szakemberek, civilek bevonása által.

A képzés vezetője:

Gallyas Veronika, oktató, a Magyar Zsonglőr Egyesület elnöke

Helyszín: HANGVILLA Közösségi Tér

Nyitott cirkuszi program

A cirkusz nem csak testmozgás, hanem művészet, kultúra, az önkifejezésnek egy különlegesen élvezetes, és kreatív módja, amihez korosztálytól függetlenül könnyű kapcsolódni. Mivel a közösségért csináljuk, ezért közösen csináljuk! Kíváncsiak vagyunk ötleteidre, igényeidre, meglátásaidra a témával kapcsolatban.

 • Instagram
 • Facebook
 • YouTube
 • TikTok
Programok
bottom of page