A projektről

Aktuális

Vegyél részt

Miért jó?

Programok

A Veszprém- Balaton Kulturális Főváros program keretében megvalósuló ’Közösségi Cirkusz’ program a 2021-2023 éveken átívelő projekt. A cirkuszművészet különleges formáit teszük elérhetővé a veszprémiek, a régió és kifejezetten a Jutasi úti lakótelepen lakók számára. A programok legtöbbje aktív részvételre ad lehetőséget, megtanulhatóak zsonglőr fogások, akrobatikus és egyensúly mutatványok. Akik ki mernek lépni a komfortzónájukból, azok számára egy izgalmas cirkuszi élmény tárul fel, és a tartózkodóbbak számára cirkuszi produkciókat mutatunk be. A személyesen látogatható programok mellett online formában is hírt adunk a cirkuszi világról. A Magyar Zsonglőr Egyesület által immár 20 éve használt cirkuszpedagógia, mint sokszínű módszer kerül bemutatásra és átadásra azon szakemberek számára, akik ezt szívesen integrálják munkájukba.

A program részeként:

… a közösségi akciókat, programokat szervezünk, melyek nyitottak minden érdeklődő számára

… közös nyelvet és közös témát teremtünk a cirkusz által

… olyan eseményeket szervezünk, melynek nem csak nézői, hanem formálóivá válnak a város és a régió lakói. Pl. közös nagy megmozdulás a nyitó rendezvény alkalmából, közös rekordkísérlet a nyár során

… ingyenes szakmai képzésekkel átadjuk a cirkuszpedagógia alapjait helyi szakembereknek, akik napi munkájukba tudják integrálni ezeket a kreatív módszereket

… a cirkuszpedagógiai tudással új tevékenységeket és profil alakulhat ki a szektorban.

Cirkollektív - Veszprém-Balaton EKF 2023

 
v2023.jpeg
Aktuális 

2022. Április

-Tiéd a tér- Nyitott cirkuszi klub

Találkoztál velünk a Jutasi Pikniken? Kipróbáltad magad a cirkuszi helyszíneken? Szeretnéd folytatni? Itt a lehetőség!

Mostantól hetente jövünk hozzátok, biztosan te is megtalálod a számodra legszimpatikusabb cirkuszi tevékenységet! Részt vehetsz zsonglőr órákon, ahol elsajátíthatod a virágbot, poi, labda, tányér, kendő csínját-bínját, lesz partner akrobatika, egyensúlyozó gyakorlatok, kézenállás. Az eszközöket igény szerint persze lehet bővíteni, ugyanígy az előzőekben felsorolt tevékenységeket is.

2022. Május

-Minipiknik a Deák Ferenc Általános iskolában (május 15.)

Cirkuszi élményfoglalkozások 6-99 éves korig

Valami igazán különleges és izgalmas kalandra vágysz? Csodálod a cirkuszban az artistákat és a zsonglőröket? Most az alábbi foglalkozások keretében, játékos és szórakoztató formában, Te is részese lehetsz a cirkusz különleges világának!

Gyerek ügyességi helyszín - Zsonglőr játékok oktatása kezdőknek             

Gyermek akrobatika helyszín

Felnőtt zsonglőr helyszín 16+ éveseknek

Felnőtt akrobatika helyszín - partner akrobatika

 
 
Vegyél részt! 

Keressük és szívesen vesszük minden veszprémi és a régióban élő cirkusz iránt érdeklődő jelentkezését, aki szeretne hozzánk csatlakozni! Itt tudsz velünk kapcsolatba lépni:

Köszi!

Miért jó? 

Önkéntesség

A programjaink nyitottak az önkéntesek számára. Különleges élményt tudunk nyújtani a segíteni, bekapcsolódni vagyóknak: a szeptemberi Jutasi úti Piknik minden helyszínén szükség lesz a cirkuszi eszközök biztosítására, emellett az online aktivitások és a kommunikációnk is igényli a helyi ismerettel rendelkező lelkes közösség részvételét.  A tervezett nagy megmozdulások, felvonulások is az önkéntességen alapulnak. A Magyar Zsonglőr Egyesület saját rendezvényein és működésében, az Inspirál Cirkuszközpont létrehozásában és fenntartásában  való munkát többféle önkéntes alapú formában valósítjuk meg. Reméljük, hogy itt is tudjuk ezeket az értékeinket képviselni.

Innovatív eszköz

A közösségi cirkusz egy innovatív művészeti nevelési forma, amely komplex módon hat a résztvevőkre mind egyéni, mind közösségi szinten. A Magyar Zsonglőr Egyesület által használt módszer sokféle formában képes a művészeti élményt, mozgást, kikapcsolódást, szórakozást biztosítani, aktivizálni a közönséget. A cirkuszpedagógia gyűjtőneve fogja át azon módszerek összességét, amellyel széles korosztály, sokféle céllal létrehozott szabadidős vagy fejlesztő programjai összeállíthatóak.  Magyarországon a köztudatban még mindig kevéssé ismert, bár a Magyar Zsonglőr Egyesület - és más szervezetek, szakemberek - munkájának köszönhetően már 20 éve jelen van Magyarországon. Ezeket az általunk használt módszereket osztjuk meg és adjuk át ingyenes képzések keretében.

Közösségi forma

A projekt által kisebb lakóhelyi és nagyobb városi szintű közösséget szólítunk meg és vonunk be olyan aktivitásokba, amellyel komfortzónájukból kilépve egy különleges élmény részeseivé válhatnak. Cél a a város és a régió lakosainak bevonása és megszólítása, a programunk által a kiemelésük, és ilyen formán számukra egy különleges közösségi élmény megteremtése

 

Aktív részvételi forma  

A programjaink elsődleges fókusza az aktív részvétel elérése, a közönség kimozdítása a nézői szerepkörből. Aktív és kreatív formában vonjuk be a közönséget, akik így résztvevőkké válnak, formálói a programnak, túllépve a cirkuszban korábban megszokott nézői szerepen. 

Tudástranszfer és kapacitásbővítés a régióban

A cél a helyi oktatási-, szabadidős-, sport-, ifjúsági-, szociális- és egészségügyi szektor számára egy új módszer és szemlélet felajánlása, amelyet munkájukba, napi rutinjukba tudnak az igényeiknek megfelelően integrálni. Számos lehetőségek hordoz magában, amelyben megújulhatnak, másként kapcsolódhatnak egymáshoz a szervezetek, intézmények.

Hosszútávú tervezés

A projekt hosszú távra tervez, célja nem egy izoláltan megvalósuló egyszeri projekt, hanem egy folyamat elindítása és generálása.

 

Kreatív-, művészeti forma 

A cirkusz egyszerre művészet, mozgás és egy nagy adag varázslat. A cirkusz csodája mindenkit magával ragad, ezért alkalmas terep és forma a kreatív- és művészi megnyilvánulások előhívására. Képes magába fogadni és ötvözni a társműfajokat, ezáltal összművészeti jelleget ölteni vagy megnyilvánulni más művészeti ágak köntösébe öltöztetve, ezért mind a kulturális-, és a kreatív-ipar remek táptalajává válik.    

 
 
Programok 2021

2021. június

- Szakmai nap, melynek során kipróbálhatják az eszközöket, esettanulmányokról hallhatnak és a rekreációs cirkusz alapjaiba avatjuk be a résztvevőket.

A 2023-as kulturális programsorozat keretében ingyenes lehetőséget biztosítunk szociális cirkuszi/ cirkuszpedagógia képzésre. Ezt a módszert kifejezetten ajánljuk  olyan szakembereknek, tanároknak, animátoroknak, szervezőknek, akik a szabadidős-, oktatási- vagy szociális szektorban dolgoznak, hiszen könnyen integrálható a munkájukba.

 

Az első interaktív szakmai nap időpontja:  2021.06.29. 14 óra

Helyszín: Agóra Veszprém Kulturális Központ 

Táborállás tér 1. 

(Kabóca Bábszínház terme)

2021. júniustól folyamatosan

- Online, digitális tartalmak küldése a szakmai közönség számára: tematikusan rendezett videóanyagok, filmek, írásos anyagok, tudományos cikkek, hírek és írányítás aktuálisan zajló webináriumokra, előadásokra.

2021. július

- Szakemberképzés:

20 órás gyakorlati alapképzés a rekreációs cirkuszi módszerekről. Nyílt felhívás keretében (a korábbi kapcsolati listán és szakmai nap által) CV és motivációs levéllel lehet pályázni, melyben kifejtik, hogy milyen formában szeretnék hosszú távon beépíteni a munkájukba a cirkuszpedagógiát, miért érdekli őket, és milyen előzetes képzettséggel rendelkeznek. A képzés az EKF valamely helyszínén kerül megvalósításra.

-Interaktív konferencia és könyvbemutató:

A cirkuszpedagógia megközelítései és módszereinek gyakorlati kipróbálása adja ennek az izgalmas egész napos konferenciának a programját.

A Magyar Zsonglőr Egyesület kifejezetten a rekreációs, tehát a szabadidős-, közösségi programok, valamint szociális célú foglalkozás eszközeként használja a cirkuszpedagógiát, ezért ilyen jellegű foglalkozásokból adunk egy színes ízelítőt a nap során.

Kifejezetten gyakorlati workshopokkal készültünk! A programok egy része magyar-angol nyelven egyszerre zajlik.

A workshopok során betekintést nyújtunk az Erasmus+ program keretében zajló 3C - Circus Competencies, Catalog elnevezésű nemzetközi projektünk tevékenységeibe és megosztjuk, elérhetővé tesszük annak eredményeit.

3C- Circus, Competencies and Catalog projektről további infomáció a fb oldalon és a honlapon.
 

2021. Augusztus

-Cirkollektív kedd- Tűz+ Zsonglőr Klub:

Klubbozás, kötetlen együttlét, zsonglőrködés, slackline azoknak, akiknek van kedve velünk gyakorolni.

Egy találkozási pont, azoknak, akik már részt vettek korábbi programjainkon és azoknak is, akik most kapcsolódnak be újonnan. 

Nagy bőröndnyi eszközzel várunk titeket, hogy mindenféle zsonglőr tudományba belekóstolhassatok. Tanuljunk egymástól, gyakoroljunk együtt!

Amikor pedig leszáll az est, meggyújtjuk a tűzszsonglőr eszközeinket egy látványos dzsemmelésre!

2021. Szeptember

- Jutasi úti Piknik nyilvános nagy rendezvényen a közönség számára cirkuszi utcashowkat vonultattunk fel és interaktív helyszíneket, ahol ki lehetett próbálni számos akrobatikus és ügyességi eszközt. A képeket a linkre kattintva tudjátok megtekinteni.

2021. Október

-Szakemberképzés újra!

Szabadidős-, és szociális célú cirkuszpedagógia módszerét szeretnénk megismertetni széles körben a szociális-, egészségügyi- oktatási-, kulturális és sport szektor szakembereivel és a téma iránt érdeklődő civilekkel.

A képzésen szerzett tudás által a Veszprém régióban zajló közösségi cirkuszi projekt résztvevőinek, oktatóinak körét kívánjuk bővíteni a kapcsolódó szervezetek, szakemberek, civilek bevonása által.

A képzés vezetője:

Gallyas Veronika, oktató, a Magyar Zsonglőr Egyesület elnöke

Helyszín: HANGVILLA Közösségi Tér

- Nyitott cirkuszi program

A cirkusz nem csak testmozgás, hanem művészet, kultúra, az önkifejezésnek egy különlegesen élvezetes, és kreatív módja, amihez korosztálytól függetlenül könnyű kapcsolódni. Mivel a közösségért csináljuk, ezért közösen csináljuk! Kíváncsiak vagyunk ötleteidre, igényeidre, meglátásaidra a témával kapcsolatban.

  • Facebook
  • YouTube
INspirál Cirkuszközpont
logo MZSE.png