top of page

Kesztyűgyár

Cirkuszi Játékok néven a indult el a Kesztyűgyárban a heti ütembe beépített foglalkozássorozat a Magyar Zsonglőr Egyesület oktatói vezetésével. A nagyon sikeres nyári táboroztatási együttműködés kapcsán komoly érdeklődésre lehetett számítani, ezért heti két alkalommal került meghirdetésre, hétfőn és szerdán 16-17 óra közötti sávban. 

A foglalkozás egy oktatóval indult, mert átlagosan 5-8 résztvevőre számítva ez elegendő egy ifjúsági cirkusz foglalkozáshoz. A szeptember első három hete azonban bőven várakozás alatt alakult az induló koronavírus második hullám, és a tábori érdeklődők teljes távolmaradása miatt. Ezért októbertől a foglalkozás heti egy alkalomra váltott át, és egészen november első hetéig így üzemelet az országos korlátozások érvénybe lépéséig.


A foglalkozás a rekreációs cirkuszpedagógia módszertanait alkalmazva épült fel. A fókusz a zsonglőreszközökön volt, mivel ez a legkönnyebben adaptálható mozgásforma a cirkuszi repertoárból. A Kesztyűgyár közösségi házként működése alapján a rekreációs cirkuszpedagógia módszertanain belül az ifjúsági pedagógiára helyeztük a hangsúlyt a kezdetekben. Ez más iskola utáni foglalkozásokhoz hasonlóan (művészeti szakkör, harcművészet, stb.) a célzott készségfejlesztésre helyezi a hangsúlyt, a mi esetünkben zsonlgőrtrükköket lehetett tanulni alkalomról alkalomra 5-6 különböző eszközzel. Azonban a Kesztyűgyár dolgozóival egyeztetve fókuszváltás történt, és októbertől a szociális cirkuszpedagógia eszközeit emeltük be a Cirkuszi Játékokba. Jellemzően a helyi hátrányos helyzetű gyerekek tették ki a stabil látogatóközönséget alkalomról-alkalomra a Kesztyűgyárba látogatók és a szomszédos tanodából átkísértek közül, az ő igényeik pedig nem a teljesítményre, hanem a könnyű kapcsolódásra irányulnak. Ezért váltás hatására a kötetlenebb, utcai játékos foglalkozásokkal a meglévő gyerekeket is sikerült lekötni, és új embereket is sikerült bevonzani a Kesztyűgyárba.

A november eleji utolsó alkalmon már bőven 10 feletti résztvevővel valósult meg, ami annak is köszönhető, hogy a résztvevők alkalomról alkalomra új embereket hoztak magukkal. Ez jelzi, hogy közösség van alakulóban a Cirkuszi Játékok hatására, ami egyébként a szociális cirkuszi megközelítés alapvető célja. A fókusz a frontális zsonglőroktatásról áthelyeződött a cirkuszi hangulatú közösségi játékokra, ahol a zsonglőrködés nem cél, hanem eszköz a jó hangulat érdekében. Természetesen ezeken a foglalkozásokon is sok trükköt lehet tanulni, sőt, a foglalkozás végén egy mini bemutatóval egy kis show-műsor hangulatot varázsoltunk a résztvevőknek. Megalakult a “Kesztyűgyár Cirkusz”, ahol minden feltörekvő tehetség nagy ováció közepette mutatja meg, mire képes.

A novemberi kényszerű leállás pont felfutóban vágta ketté a foglalkozást, de nagyon bízunk benne, hogy a fellelkesült résztvevők visszatérnek a 2021-es újrainduláshoz, ami nyárra van beütemezve. Tervünk, hogy a szociális cirkuszi módszertannal folytatva erősítsük a klub jelleget, érzékeltetve, hogy itt a közös jó hangulatú együttléten van a hangsúly, nemtől, kortól, etnikai hovatartozástól függetlenül. Amennyiben a cirkuszi technikákban szeretne valaki fejlődni, akkor ezt további oktatók bevonásával tudjuk megteremteni, illetve akár újra heti két alkalomban folytathatjuk tovább a foglalkozást.

Interjú Pál L. Bendegúzzal a Kesztyűgyáras együttműködésről

bottom of page