top of page
Search
  • zsonglor

Sajókaza, Alsózsolca

Etnocirkusznak keresztelt projektünk a Borsod megyei Sajókazán és Alsózsolcán a helyi alapítványi iskola a dr. Ámbédkar Gimnáziummal együttműködésben valósulhatott meg. Ez egy úgy nevezett második esély gimnázium, ami a közoktatásból kihullott helyi fiatalokat viszi el az érettségiig. Diákjaik halmozottan hátrányos helyzetű hátérrel rendelkeznek, legtöbbjük roma származású, a település határában álló cigánytelepen, rossz körülmények között lakik, szüleik körében általános a munkanélküliség és az iskolázatlanság.
Kezdetek

Először 2013 márciusában voltunk náluk, először csak egy kötetlen játék erejéig látogattuk meg a dr. Ambékár iskolákat, hogy megismerjük a diákokat és ők is megismerhessenek minket és a cirkuszi műfajokat is, illetve hogy előkészítsük a további munkát.

Ezután következett egy egész hetes cirkusztábor, ami az Európai Únió Grudtvig programjának keretében megvalósult Social Educircation projekt részeként jött létre. A projekt egy nemzetközi együttműködésen alapult, és ennek köszönhetően öt ország partnerszervezeteitől érkezett összesen nyolc szociális cirkusszal foglalkozó szakember, akikkel kiegészült Magyar Zsonglőr Egyesület csapata, ami hat cirkuszos és öt zenészből állt.

Ez a 19 fős, sokszínű csapat amelyik 8 nemzet és etnikum tagjait egyesítette (ezért lett az elnevezése a programnaketnocirkusz) az iskola 16 diákjának tartott tábort Sajókazán. Ők az alsózsolcai

vagy a sajókazai dr. Ambédkár iskola diákjai voltak.

Kezdetben rendívül nehéz volt bevonni a fiatalokat a gyakorlásba vagy a játékba, motiválatlanok voltak és passzívak. Az első napokban fokozatosan mégis megtört a jég a nagy nemzetközi csapat

a társaságot, és a hét végére egy szép előadás is összeállt a közös a és egyre jobban bevonódtak a közös gyakorlásokba. A sok gyakorlás és a sok közös szabadidős program végül összekovácsolta

a társaságot, és a hét végére egy szép előadás is összeállt a közös munka gyümölcseként. Ezt elő is adtuk a közeli Rakaca falujában, majd az utolsó nap helyben Sajókazán is. Az előadás sikeres volt aratott és rendkívül jó visszajelzéseket kaptunk utána a diákjainktól az egész hétre vonatkozólag. Senki sem gondolta, a diákok sem és mi, vezetők sem, hogy ilyen változás fog lezajlani egy hét alatt, így felbátorodnak diákok, és mindenki ki mer állni közülük a színpadra megmutatni tudását.

A cirkusz rendszeressé válik

A folytatás ezután a Norvég Alap támogatásának segítségével valósult meg, melynek keretében 2013-14 ősztől tavaszig minden hónapban elmentünk egy napra Sajókazára és Alsózsolcára cirkuszfoglalkozásokat tartani. Ezeket valamikor gyakorlásra, valamikor előadás készítésre használtuk, és előadásokat is tartottunk Borsodnádasdon, Sajókazán, Alsózsolcán és Kazincbarcikán, illetve Budapesten a Magyar Zsonglőrtalálkozón. Az projektnek ebben a szakaszában jó volt látni a folyamatos munka során a változást a fiatalok attitűdjeiben. Egyre összeszedettebbek, motiváltabbak lettek, egyre magabiztosabbak a tudásukban. Volt, aki nem jött többet, különböző okok miatt, de sokan megmaradtak a korábbi csoportból és jó volt nézni, ahogy nem csak tanították, de bátorították, ösztönözték is az újakat a zsonglőrködésre.

2014-15-ös tanévben is folytatódott a közös munkánk (ismét a Norvég Alap jóvoltából), úgy hogy pár havonta hosszabb cirkusztáborokat tartottunk a iskola már jól összeszokott cirkuszcsapatának. Nyáron a csapatból négyen egy ifjúsági csereprogramon is részt vettek velünk Olaszországban, ami szintén felejthetetlen élmény volt.

Aztán a 2015-16-os tanévben a Trafó House-al együttműködésben Budapesten láttuk viszont a csapatot több alkalommal is, amikor a Trafó nemzetközi újcirkuszi sztárjai tartottak nekik foglalkozásokat, illetve együtt megnéztük ezeket a profi előadásokat is.

Az (eddigi!) utolsó cirkusztábor pedig 2016 februárjában volt, és nagyon reméljük, hogy hamarosan folytatni tudjuk a közös munkát. ​

#szociáliscirkusz #zsonglőr

2 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page