top of page

szociális cirkusz

A CIRKUSZ MINDENKIÉ!

mi a szociális cirkusz?

Jelentése a cirkuszi művészetek részvételen alapuló használata eszközként, a társadalmi integráció előmozdítására. A műfaj alkalmazási területei végtelenül változatosak, erre számos példa van elsősorban Nyugat-Európában, de azon kívül is megjelenik az öt kontinensen, különböző hátrányos helyzetű célcsoportokkal. Ezek lehetnek menekültek (Jemen), szellemi és/vagy testi fogyatékos gyerekek (Németország, Spanyolország), pszichiátriai betegek (Csehország), bevándorlók (Anglia, Olaszország), utcagyerekek (Brazília, Honduras, Románia, Ruanda), börtönben lévők (Olaszország), drogfüggők (Németország), hogy csak a legjellemzőbb példákat említsük. Az ezzel foglalkozó szervezetek folyamatosan szaporodnak az utóbbi években, míg a régebbiek mára több évtizedes tudást halmoztak fel és eredményeik önmagukét beszélnek.

A téma szakemberei jellemzően vagy olyan zsonglőrök, akrobaták, bohócok és kötéltáncosok, akik ráéreztek a cirkusz világának integráló, fejlesztő és megtartó hatására, mind az egyén, mind a közösség szintjén, vagy olyan szociális szakemberek, akik innovatív módszereket keresve, a cirkuszban találták meg az eszközt, a kívánt változásoknak az előmozdítására.  Ez a két tudás, a cirkuszművészé és a szociális szakemberé, a szociális cirkusz fejlődése során összeforrt és mára létrehozta a gerincét ennek fiatal és folyamatosan bővülő diszciplínának."
...

 

Szabó Márton

Olvasd tovább cikkünket a Taní-tani online pedagógiai folyóiratban: 
http://www.tani-tani.info/a_szocialis_cirkusz_modszere

Szociális cirkusz története 

Szociális cirkusz hatásai
 

A szociális cirkusz szakirodalma

Újcirkusz és szociális cirkusz
 

Pedagógiai hitvallásunk

A cirkusz terápiás célú használata

Olvasd el legújabb cirkuszpedagógiai kiadványunkat! 
A cirkusz mindenkié, 2021

mi a szoci cirkusz
oktatóink

képzéseink

jointstaff (4)_edited.jpg

Terápiás cirkuszpedagógia képzés

A fejlesztésben és gyógypedagógiában alkalmazható könnyített, adaptált zsonglőr eszközök használatának alapszintű elsajátítása, az ezzel foglalkozó módszertan megismerése.

szoci_cirk_Keletkezes.jpg

Szociális cirkuszi gyakorlati képzés

A fejlesztésben és gyógypedagógiában alkalmazható könnyített, adaptált zsonglőr eszközök használatának alapszintű elsajátítása, az ezzel foglalkozó módszertan megismerése.

oktatóink

Gönye Lili
Nyári-Nagy Ibolya
Tóth Mónika
Gallyas Veronika
Szabó Márton
lili.jpg
ibolya.jpg
moni.jpg
1.jpg
Képzések
bottom of page